Scott Hanselman

VSVARS32.BAT missing from .NET Beta 2?

April 22, '05 Comments [6] Posted in ASP.NET | Bugs | Tools
Sponsored By

I may be completely off on this, but when I bring up a Command Prompt I always like to use the "Visual Studio Command Prompt" so my PATH is all setup. Ya ya, I know I can make it default, blah blah. Anyway, the first thing I do is usually dig into Start Menu|All Programs|Microsoft Visual Studio xxxx|Tools and get the Visual Studio Command Prompt and pull it over to the top of the Start Menu.

When messing with Beta 2 while updating chapters for our upcoming ASP.NET 2.0 book, I noticed that my Visual Studio 2005 Command Prompt was complaining about a missing file when I ran it. It was looking for something called vsvarsall.bat or something. Anyway, it doesn't exist. That seems odd that Beta 2 would ship with a broken shortcut...?

At any rate, the good old vsvars32.bat is still in there, deep in the bowels, so I set my Command Prompt to point to:

%comspec% /k ""C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 8\Common7\Tools\vsvars32.bat""

and I was back in business.

I'm still left wondering if it was me, something I did, some schmutz in the machine, or a legit oversight. We shall see.

UPDATE: Vote on the bug here if you like.

About Scott

Scott Hanselman is a former professor, former Chief Architect in finance, now speaker, consultant, father, diabetic, and Microsoft employee. He is a failed stand-up comic, a cornrower, and a book author.

facebook twitter subscribe
About   Newsletter
Sponsored By
Hosting By
Dedicated Windows Server Hosting by SherWeb
Friday, 22 April 2005 07:45:16 UTC
It happened to me after I uninstalled Feb CTP and reinstalled Beta 2. Thanks for the fix.
Friday, 22 April 2005 13:50:39 UTC
I noticed this as well and filed a bug against it.
http://lab.msdn.microsoft.com/productfeedback/viewfeedback.aspx?feedbackid=c877af66-b7b8-4acc-9de8-7855dbf9e7fc

The workaround states that you should install (part of) Visual C++, but I dug around and found vsvars32 as well :)
Stephane Tombeur
Friday, 22 April 2005 14:02:29 UTC
Interesting. Mine appears to work fine. I also upgraded from the Feb. CTP. Weird things do happen to you!
Friday, 22 April 2005 15:37:05 UTC
Mark, that's likely because you installed C++. Turns out the bug is that the Batch File is some how connected to the C++ checkbox in the installer.
Friday, 22 April 2005 17:50:00 UTC
Rightio, that must be it. I don't develop much with it anymore, but would feel naked without it installed.
Friday, 22 April 2005 19:08:17 UTC
I don't know, I also installed C++ and still had issues with the PATHing until I changed it to what you posted. Oh well, it works now and that's a good thing.
Comments are closed.

Disclaimer: The opinions expressed herein are my own personal opinions and do not represent my employer's view in any way.