Scott Hanselman

FIX: Unable to hibernate on machines with 2G of RAM - Insufficient System Resources Exist to Complete the API

October 09, 2006 Comment on this post [11] Posted in
Sponsored By

If you've been plagued by the Windows XP "Insufficient System Resources Exist to Complete the API" error when you try to hibernate, you probably begged, borrowed or stole the Fix (KB909095) when it was finally released last year - but only to PSS Customers or folks who braved support and insisted. More details in this updated post at Translocator.ws.

UPDATE: Looks like great minds think alike :) Andrew Hay blogged about the (now public and doing the rounds) fix this weekend.

It was released to everyone this August and you can download it now, provided you're genuine.

About Scott

Scott Hanselman is a former professor, former Chief Architect in finance, now speaker, consultant, father, diabetic, and Microsoft employee. He is a failed stand-up comic, a cornrower, and a book author.

facebook twitter subscribe
About   Newsletter
Hosting By
Hosted in an Azure App Service
October 09, 2006 19:21
I have the same problem in Windows 2003 Server (SP1), which I run as a workstation. Anyone know where to get the corresponding server hotfix?
October 09, 2006 22:02
It's a pity it doesn't install on anything non english.

/johan/
October 09, 2006 23:32
Hey Scott,

If you're talking about on Windows XP, Jeff Atwood blogged about it earlier on in the year:
http://www.codinghorror.com/blog/archives/000555.html

He's got a link there for the fix.
October 10, 2006 1:29
You have to click "change language" to download the language specific version from the download page...
October 10, 2006 1:31
Hello Scott

I have the hibernate problem that Corey talks about on Server 2003 with 2gig of ram, tho I'm seeing a different error message than you are in XP - oh dear I'll need to reboot to get the text of the message as now hibernate is disabled. BTW it's not intermittent here, I've never been able to hibernate since I've installed server 2003. And of course the xp fix won't install ..

Stephen
October 10, 2006 3:36
Thanks for the info! This particular error has always bugged me (laptop with 1.5GB of RAM), but it was intermittent enough that I didn't bother tracking down a fix (or rather, assumed it must be my machine).

Ted
October 10, 2006 5:35
Was just about do a Google search to find information to help diagnose/fix this problem for my 2GB laptop, when my RSS reader notified me of your post. Thanks.

Steve
October 10, 2006 19:11
re: Corey and Stephen Willingham (Hibernating on Server 2003)
I've got the same problem on my laptop. I *think* it's a problem with the graphics drivers (ATi Radeon X1400 in my case), when I uninstalled the ATi Control Center app I was able to reach the "hibernate intermittently" state.
October 12, 2006 5:30
Thanks Scott! This bug has plagued my 2GB desktop for months.
October 12, 2006 17:58
Hi Scott,

I rely heavily on Hibernating my laptop at least three or four times a day (and evening) for periods of over an hour or so. A couple of days ago I tried out the KB 909095 fix but found that, instead of acting like a Good Old Grizzly and hibernating completely, my laptop just dozed-off like Yogi Bear, the screen and hard-drive turn off but the machine stays turned on and the AC/battery light blinks (I suppose this is the Stand-By mode). This is no good for me as I have a 40 GB portable USB drive connected and it doesn't turn off in this mode.

Anyway, the next afternoon, I decided to un-install the KB 909095 fix using Control Panel ---> Add or Remove Programs and, Lo and Behold, the update is removable. I removed the fix and re-booted but the condition persisted. I had to use Systems Recovery to get back to pre 909095 installation. Of course, I then had to re-install some programs I had installed in the meanwhile, and 16 High Priority updates I had received via Automatic Update.

So, If you don't really need it, it may be better not to install it.

Cheers,

Tom Hodgers
October 15, 2006 16:23
re: hibernating on server 2003

Thanks for the tip Bryan Bates. I uninstalled the graphics driver (it is an ATi Radeon X1400 as you guessed), reinstalled only the graphics driver without the ATi control panel cruft and successfully hibernated for the first time ever. I'll have to watch and see if I'm in the intermittent group. Before reinstalling this graphics driver, I could get standby but it would often wake up from standby on it's own in my backpack.

Stephen

Comments are closed.

Disclaimer: The opinions expressed herein are my own personal opinions and do not represent my employer's view in any way.